Tygodnik Makowski

Środa, 18 lipca 2018

Już teraz zamów e-prenumeratę "Tygodnika" na: http://eprasa.pl/news/tygodnik-makowski. W e-prenumeracie taniej!
fot. KK
fot. KK

Dlaczego zdrożało masło?

16.08.2017 11:47:00

W ostatnich miesiącach ceny masła w sklepach, zarówno tych osiedlowych, jak i w hipermarketach, gwałtownie i ostro poszły w górę. Dlaczego? Czy ma to związek z sytuacją na rynku globalnym, czy też jest spowodowana przez jakieś inne czynniki?

 

- Przyczyn wzrostu cen masła należy upatrywać zarówno we wzroście popytu na ten produkt, jak i w spadku produkcji. Wzmożony popyt na masło wynika m.in. z wycofania w USA możliwości stosowania w przemyśle spożywczym uznanych za szkodliwe dla zdrowia tłuszczów typu trans wchodzących w skład m.in. margaryn. To stymuluje zwiększony popyt na masło w tym kraju. W 2015 r. Stany Zjednoczone z eksportera netto masła stały się jego importerem, a w latach 2016 i 2017 (zgodnie z szacunkami USDA, czyli amerykańskiego Departamentu Rolnictwa) zapotrzebowanie na importowane masło jeszcze wzrosło. Zwiększony import masła utrzymuje się również w krajach Bilskiego i Dalekiego Wschodu, w tym zwłaszcza w Iranie, Emiratach Arabskich, Chinach i na Tajwanie – tłumaczy Karolina Dziewulska-Siwek, rzecznik prasowy ARR.

Więcej w papierowym wydaniu "TM" nr 33 z 15 sierpnia 2017 r.

autor: KK

Komentarze Internautów (0)dodaj komentarz

Na razie nikt nie skomentował tego artykułu, aby wziąć udział w dyskusji, należy dodać komentarz