Tygodnik Makowski

Wtorek, 23 stycznia 2018

Już teraz zamów e-prenumeratę "Tygodnika" na: http://eprasa.pl/news/tygodnik-makowski. W e-prenumeracie taniej!
fot. olk
fot. olk

Sezon na szparagi

09.06.2011 08:12:00

Kolejna osoba z powiatu makowskiego – po Ryszardzie Poznakowskim, sołtysie Magnuszewa Dużego – trafiła przed telewizyjne kamery. Tym razem w telewizji zaprezentowała się Elżbieta Pyra, producentka szparagów z Chełchów Kmiecych (gm. Karniewo).

Właśnie rozpoczął się sezon na szparagi. Jak się okazuje, producentów tego warzywa można spotkać również na ziemi makowskiej. Przekonali się o tym miłośnicy pierwszego w Polsce kanału kulinarnego Kuchnia.tv, który pokazał w sobotnie popołudnie gospodarstwo ekologiczne w Chełchach Kmiecych prowadzone przez Elżbietę Pyrę. Jedną z głównych upraw w gospodarstwie są szparagi zielone.

Pani Elżbieta była gościem programu „Jakubiak w sezonie” prowadzonym przez Tomasza Jakubiaka, kulinarnego globtrotera, który zaprasza swoich widzów w niezwykłą podróż po kraju. Jego celem jest znalezienie najlepszych lokalnych i sezonowych produktów. W trakcie jednej z takich wędrówek ekipa Kuchni.tv dotarła do gospodarstwa Elżbiety Pyry, specjalizującej się w uprawie szparagów zielonych. Tomasz Jakubiak zaprezentował w programie gospodarstwo w Chełchach Kmiecych, a także wspólnie z panią Elżbietą pokazał, jak przygotować pyszne potrawy ze szparagów.

Ja najbardziej lubię szparagi duszone na maśle – mówiła Elżbieta Pyra. – To niezbyt skomplikowana potrawa, a naprawdę bardzo smaczna. Oczywiście oprócz szparagów uprawiam także inne warzywa, wszystkie rosną na naturalnych nawozach i w jak najmniej skażonych chemią warunkach. Moje pole szparagowe wygląda jak łąka – dodaje ze śmiechem. – Pełno tam chwastów, bo nie stosuję żadnych środków chwastobójczych. Ale dzięki temu moje warzywa są zdrowe.

Warzywa z gospodarstwa Elżbiety Pyry trafiają głównie do sklepów ze zdrową żywnością w Warszawie. Część sprzedawanych jest na rynku lokalnym, głównie stałym klientom.

Elżbieta Pyra znana jest również z działalności społecznikowskiej. Chętnie włącza się w różne akcje mające na celu pomoc innym ludziom. W tym roku podarowała na aukcję Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy własnoręcznie upieczone piernikowe serca.


Program z udziałem Elżbiety Pyry wyemitowany został w sobotę, 4 czerwca, o godz. 15.00 na kanale Kuchnia.tv

autor: olk

Komentarze Internautów (0)dodaj komentarz

Na razie nikt nie skomentował tego artykułu, aby wziąć udział w dyskusji, należy dodać komentarz